Avortul – suferinţă fizică şi emoţională

Avortul – suferinţă fizică şi emoţională

depression

Dacă te numeri printre femeile care au suferit vrodată un avort provocat sau spontan, atunci ştii că această experienţă va rămâne imprimată în mintea şi sufletul ei pentru totdeauna.

 

Tipuri de avort şi cauze

  • Avortul spontan – pierderea neprovocată a fătului sau întreruperea nedorită a sarcinii. Vorbim despre avort spontan atunci când acesta se produce fără intervenţia un factori exteriori. Posibile cauze: probleme de sănătate pe care femeia însărcinată le are, traumă fizică sau emoţională, stresul şi oboseala.
  • Avortul provocat – este întreruperea voită, cu intenţie a sarcinii, iar fătul este îndepărtat prin intervenţia unor factori exteriori. Posibilie cauze: avortul provocat poate avea loc atât la cererea femeii însărcinate din terţe motive, cât şi în urma constatării imposibilităţii femeii de a duce saracina la bun sfârşit, a aparitiei unor probleme de sanatate, producerii unui accident, constatarea unor anormalitatii ale fătului.

 

Factori care duc la deciza de a întrerupe sarcina în cazul avortului provocat

  • motive de sanatate – femeia nu poate duce sarcina la bun sfarsit sau fătul a încetat din evoluţie sau prezinta malformaţii ori alte probleme
  • femeia nu este pregatită din punct de vedere emoţional să aibă un copil – fie pentru că este primul copil şi atunci femeia intra în panică neştiind dacă va face faţă, fie că mai are unul sau mai mulţi copii şi naşterea a fost una dureroasă sau în care au interventi complicaţii, fie pentru ca a pierdut un copil la scurt timp dupa nastere sau mai tarziu, motiv pentru care femeia se teme ca experienţa să nu se repete şi sa nu i se întample ceva rău si viitorului copil
  • vârsta este un al factor implicat în decizia întreruperii de sarcina. Fie că este vorba de o varsta de peste 35 de ani, iar femeia se teme pentru viaţa ei şi a fatului, fie ca este vorba de adolescente care au ajuns in acesata postură „accidental”
  • cariera si oportunităţile care se întrezăresc în viitorul apropiat, iar copilul este perceput ca un „obstacol”
  • aspectul financiar este un alt factor care influenţeaza aceasta decizie
  • influenţa familiei „este prea devreme / tarziu sa mai faci un copil”, „ce va spune lumea?”, „ceilalti copii sunt adolescenti, nu se cade sa mai schimbi scutece la varsa asta; lumea va rade de tine / noi”.
  • când este rezultatul unui act de viol sau incest

 

Conflictul intrapsihic şi riscurile somatizării

In cazul in care dorinţa ta nu coincide cu dorinţa celorlalţi – soţ, parinţi – şi te simţi presată să recurgi la avort deşi tu îţi doresti copilul, gandeste-te foarte bine inainte. Poate pe moment eşti tentată să dai curs dorinţei celorlalţi , dar conflictul intrapsihic care se naşte din aceasta presiune exterioară de a renunţa la copil şi dorinţa ta de a da naştere acestuia poate duce la somatizări, trauma emoţională fiind mai puternic resimţită decât în celelelte situaţii, iar toate acestea se vor refelecta uşor şi în corpul tău, mai devreme sau mai tarziu, iar acesta poate „alege” o afecţiune ce ataca feminitatea – boli are aparatului genital, afecţiuni mamare.

 

In cazul avortului sponan sau avortului provocat din motive de sanatate ale femeii insarcinate sau fătului, aceasta se se lupta intre dorinta de a ramane insarcintata cât mai curând şi teama ca experienţa anterioara sa nu se repete. O lupta intre extazul de a deveni mamă şi agonia de a retrăi experienţa traumatizantă a pierderii unei sarcini, a unui copil, chiar dacă nenăscut.

 

Ganduri, sentimente, trairi care apar după avort

  • Sentimentul de vină
  • Sentimentul de gol interior
  • Anxietate
  • Depresie
  • Un comportament de evitare a lucrurilor care iţi amitesc de sarcina sau nou-nascut
  • Apariţia sindromului aniversar legat de ziua în care ai facut intreruperea de sarcina sau faţă de ziua în care era prognozat că se va naşte copilul

 

Cum ne vindecăm după o întrerupere de sarcină

Nu este uşor, dar este important să:

  • îţi plângi durerea
  • accepţi fuira şi să o descarci
  • să împărtăşeşti suferinţa ta personelor pe care le consideri de încredre şi faţă de care te simţi înţeleasă
  • să te ierţi
  • sa te împaci cu trecutul

 

Atat inainte cat si dupa experienţa avortului femeia are nevoie de suport emoţional, de înţelegere, de iertare, de acceptare.

Familia şi prietenii au şi ei un rol important în recuperarea emoţională a femeii.

Partenerul femeii însărcinate este la fel de responsabil şi de implicat pentru consecinţa şi asumarea deciziei luate şi a urmărilor acesteia. Este incă o trauma pentru femeia însărcinată să audă „este problema ta aşa că trebuie să o rezolvi”. Nu. Este responsabilitatea amândorura şi consecinţa deciziei luate o veţi împărţi şi suporta împreună.

 

Daca suportul celor apropiati nu iti este suficient poate te gandesti sa apelezi la ajutor profesional si aici ma refer la un psihoterapeut.

In cazul in care te hotarasti sa faci pentru tine acest lucru nu uita ca terapeutul nu este acolo pentru a-ti judeca credintele, valorile, hotararile, comportamentul, ci pentru a te ajuta sa te impaci cu trecutul, sa te ierti, sa iti regasesti echilibrul interior.

 

Un articol scris de Iulia Elena Păsărin – psiholog clincian si psihoterapeut integrativ

 

Doresti sa stam de vorba? Poti solicita o programare chiar acum la Centrul Confident mentionand numele meu.

 

Resurse: „Healing After Abortion”, Teri Reisser, MA, MFT



Lasă un răspuns