- 28/06/2016
- Posted by: admin
- Category: Blog
Interpretarea unui vis, poate deveni un pion important, în consilierea unei persoane care caută răspuns la o anumită problemă.
Materialul următor este despre un vis, care a facilitat găsirea soluţiilor şi succesul terapiei.
Ana are 22 de ani, este studentă şi locuieşte împreună cu prietenul ei Ionuţ, cu care are o relaţie de aproape doi ani. Motivul consilierii este dorinţa de a gestiona mai bine relaţia ei cu mama. Ana îşi doreşte mai multă independenţă, însă nu ştie cum să o obţină fără să o supere. În cadrul consilierii, au apărut elemente aparent lipsite de legătură cu obiectivul iniţial, apoi Ana a avut un vis prin care totul a căpătat sens. Iata cum:
Femeia cu coadă lungă
Ana povesteşte o întâmplare petrecutăde curând:„ – Eram la metrou şi am văzut o femeie cu o coadă lungă prinsă la spate. Brusc, mi-a venit să o trag de păr, să mătur cu ea pe jos. Nu aveam nici un motiv, nu o cunoşteam, nu mi-a făcut nimic. Mi s-a părut ciudat.”
Poate acea femeie semăna cu cineva cunoscut, faţă de care simte o aversiune? – nu are nicio ideee. Dar ştie pe cineva cu păr lung, prins în coadă? – mama ei poartă părul aşa, cum să simtă aversiune faţă de mama ei?
Falusul de pe desktop
Fotografia folosită de Ana ca wallpaper pe desktopul telefonului seamănă foarte bine cu un falus. Cum de a ales-o? – aşa i-a venit, acum se mira de alegerea făcută.
Îi explic cum lucrurile care „ne vin aşa”, sunt moduri în care apar din inconştient dorinţe, trebuinţe, nevoi nesatisfăcute. Când a făcut sex ultima dată? – acum vreo două luni. Poate că noul wallpaper vorbeşte despre nevoia de a face sex? – dar Ana nu îşi mai doreşte deloc asta. Prietenul ei nu o presează deocamdată, deşi nu înţelege ce se petrece cu ea.
Explorăm posibilele motive ale lipsei de libidou: nu este vorba de o stare fizică, nici de o nepotrivire şi nici de plictiseală. „- Eu m-am gândit că e din cauza camerei în care locuim. Nu mai pot să sufăr camera asta.” – izbucneşte Ana. Dar cei doi locuiesc acolo de la începutul relaţiei lor, nimic nu s-a schimbat între timp. Unde-i baiul? – dă din umeri. De fapt,simte lipsa contactului sexual , dar ceva o blochează.
Brusc abandonează subiectul trecând, aparent fără legătură, la ultima discuţie avută cu mama ei, în legătură cu Ionuţ. Pentru că el este etnic minoritar, mama ei nu îl acceptă. De fapt, crede Ana – „ îi este frică de ce va spune taică-su” (bunicul matern al Anei), căruia încă „îi dă socoteală” . În plus, râde de ea un vecin, care de câte ori se întâlnesc, o întreabă: „ce face fii-ta, tot cu ăla umbă?”. Ana înţelege zbaterile mamei, dar îşi iubeşte prietenul şi nu e dispusă să renunţe la el. Pe de altă parte, intuieşte cumva, că în spatele acestor pretexte, nici mama nu este de acord cu acestă alegere. Discuţia lor s-a încheiat prost şi de atunci nu şi-au mai vorbit.
Ionuţ este deştept, înţelegător, o iubeşte,o sprijină în tot ce face. Pe Ana o revoltă modul în care unii oamenii îl tratează jignitor, datorită culorii pielii lui. Odată, în metrou, Ionuţ a atins din greseală o doamnă.. Respectiva şi-a tras repede geanta sub braţ, iar lui i-au dat lacrimile de frustrare şi necaz.
Subiectul unei eventuale casătorii este spinos. Poziţia Anei, între iubit şi familie nu este uşoară, dacă va fi pusă în situaţia de a alege, va fi şi mai complicat.
Îi sugerez abordarea directă a bunicului, pentru a arăta tuturor că îşi asumă alegerea făcută şi a-şi scuti mama de învinuiri. Pentru că a putut vorbi despre toate aceste lucruri, la finalul şedinţei, Ana se simte mai bine.
Visul cu câini
Ana este veselă. După ultima şedinţă, lucrurile au revenit la normal între ea şi prietenul ei şi a vorbit şi cu mama. Se simte mai împăcată. Însă a a vut un vis oribil, pe care abia aşteaptă să mi-l povestească“.
“Eram la noi în curte. Şi erau trei cîini: ăla mare şi negru, Bobi, şi un altul mic. Câinele cel mic îi mâncase fundul lui Bobi. În jur era sânge şi mizerie. I-am zis lui Ionuţ să tragă câinele cel mic mai departe de Bobi. El mi-a răspuns că Bobi a fătat iar celălalt câine i-a mâncat puii şi i-a mâncat şi fundul. Eu i-am răspuns că nu avea cum să fete, pentru că Bobi este mascul. Apoi Ionuţ a legat câinele cel mic mai departe, dar acesta tot ajungea la Bobi. Câinele cel mare şi negru stătea fără să facă nimic.”
Îi pun întrebări de clarificare:
T:- Poţi să îmi spui în ce loc din curte te aflai?
A:- Lângă un ţarc pentru păsări, o îngrăditură.
T:- Ai vreo amintire legată de acest loc? S-a intamplat ceva acolo?
A:- Da. Când eram mică. Mama a căzut jos în curte chiar acolo , lângă ţarc. Făcuse un avort.
T:- Tu îţi doreşti copii, ce crezi despre asta?
A:- Nici prin cap nu-mi trece să rămîn gravidă. Chiar mi-e frică să nu rămân, deşi iau contraceptive.
T:- Câinii din vis sunt câini cunoscuţi?
A:- Cel mare negru şi Bobi sunt câinii noştri, cel mic este necunoscut.
T:- Ce altceva poţi să îmi spui despre câini?
A;- Mama, mi-a spus că a orbit câinele cel mare. M-am supărat foarte tare. Îl avem de mult şi sunt foarte legată de el. I-am zis să îl ducă la doctor.”
T:- Când s-a întâmplat asta?
A:- Eu am aflat când am vorbit cu ea (n.a.- cu o zi înainte de vis)
Intepretarea visului
Visul aduce în prim plan mai multe “motive”. Semnificative sunt: frica de a rămâne gravidă, deşi ia anticonceptionale – vezi amintirea legată de avortul mamei şi câinele mascul care a fătat deşi acest lucru nu este posibil; frica de a nu fi vorbită de rău, simbolizată prin câinele necunoscut care, îi mânca fundul lui Bobi, câinele casei, chiar şi atunci când era legat departe. Prezenţă câinelui mare şi negru a fost indusă de întâmplarea recentă – câinele care a orbit. Semnificative aici sunt cuvintele e negru şi “nu face nimic” – la fel ca şi prietenul Anei, un om bun, pe care unii îl desconsideră datorită culorii pielii lui.
Etapa finală: legături şi conştientizări
Interpretând visul, am legat între ele şi celelalte întâmplări, deloc întâmplătoare.
Ana a suprapus imaginea femeii de la metrou – care l-a jignit pe prietenul ei, cu imaginea mamei – care vrea să o despartă de el. Ambele femei au fost nedrepte cu Ionuţ şi în ambele situaţii Ana şi-a reprimat furia care a revenit la suprafaţă brusc şi neaşteptat, atunci când a văzut la metrou (acolo unde Ionuţ fusese jignit) o femeie cu coadă lungă (ca a mamei ei).
Cearta cu mama, privită ca separare – simbol al maturizării şi transformării fetiţei în femeie, a adus la suprafaţă, frica de a nu rămâne gravidă. Incoştient, Ana s-a protejat de această frică, prin refuzul de a face sex, apoi dorinţa reprimată a ieşit la suprafaţă prin alegerea acelui wallpaper. Aversiunea bruscă a fetei faţă de camera de cămin, reprezintă acelaşi conflict al separării de mamă – camera este simbolul uterului matern pe care îl părăsim la momentul potrivit.
După ce a vorbit despre Ionuţ şi modul în care alegerea lui îi afectează relaţiile cu familia, tensiunea resimţită de Ana s-a descărcat parţial, ceea ce a făcut-o să se simtă mai bine. Însă deoarece conflictul nu era pe deplin conştientizat, s-a exprimat în vis.
Astfel totul se leagă şi capătă un sens: conflictul adus la suprafaţă şi integrat, este conflictul separării de mamă. Acceptarea şi integrarea coştientă a acestui lucru, a ajutat-o pe Ana, să îşi asume cu adevărat alegerea partenerului, cât şi noul ei statut de femeie adultă, care dăruieşte şi primeşte dragoste şi respect în mod liber şi conştient. Prin vis, Ana şi-a înţeles “problema”, care privită din alt unghi, a încetat să mai fie o problemă şi astfel terapia şi-a atins obiectivul.
Visul este un instrument puternic, pe care Sigmund Freud, părintele psihoterapiei, îl considera “calea regală” spre inconştient.
Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre voi şi interioritatea voastră, fiţi atenţi la vise – în special la cele care se repetă – acelea, în mod deosebit, vorbesc despre un conflict interior care forţează calea spre conştiiţa voastră. Multe dintre problemele care vă apasă şi pe care le consideraţi imposibil sau greu de rezolvat pot fi soluţionate. Voi ştiţi de fapt cum, aveţi deja răspunsul şi cu îndrumarea adecvată îl puteţi găsi.
Autor: Specialist Centrul Confident – psiholog, consilier dezvoltare personala Roxana Mihailescu