„Povestea uitarii” sau debutul bolii Alzheimer

Astazi a uitat ce zi este, in ce an suntem, ce cauta in dulap. Maine uita cateva cuvinte, pune pasta de dinti in frigider, uita sa incuie usa. In zilele urmatoare se exprima tot mai greu, nu isi gaseste cuvintele, nu isi mai aminteste numele unor prieteni dragi. “E normal, are o varsta”. Dar in ziua in care nu te va mai recunoaste pe tine, copilul lui, in ziua in care te va intereba CINE ESTI va fi prea tarziu ca sa mai poti face ceva pentru parintele tau.

Daca ai observat ca parintii, bunicii, persoane dragi tie se exprima mai greu, ca au inceput sa uite lucruri familiare, nu sta pe ganduri. O evaluare psihologica pentru depistarea dementei Alzheimer te poate ajuta pentru o diagnosticare si un tratament corect prescris de medicul psihiatru.

Dementa Alzheimer nu se vindeca, dar putem face ca evolutia ei sa fie mai lenta. Boala Alzheimer este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoanele de peste 65 de ani, dar poate apărea şi înaintea acestei varste caz in care vorbim despre un debut precoce.

Simptome cognitive ale bolii Alzheimer:

• Tulburări de memorie: pacientul are dificultăţi în a-și reaminti şi reda informații învăţate anterior și este în imposibilitatea de a asimila informații noi. Primele „şterese din memorie” sunt evenimentele recente, în timp ce amintirile vechi pot fi conservate o perioadă mai mare de timp.

• Tulburări de vorbire: pacientul nu își mai găsește cuvintele, chiar pentru a denumi obiecte familiare – pahar, ceas, creion.

• Incapacitatea de a efectua diferite activități motorii coordonate: bolnavul „nu mai știe” cum să se îmbrace adecvat, cum se descuie ușa cu cheia, cum să foloseasca lingura etc.

• Imposibilitatea de a recunoaște, identifica și denumi obiecte uzuale şi / sau de a recunoaşte şi numi persoane familiare – copii, nepoti

• Tulburări ale funcțiilor de organizare a activităților zilnice, incapacitatea de a lua decizii.

• Probleme legate de gândirea abstractă, tulburări de calcul, dezorientare temporală și spațială.

• Simptome non-cognitive • Agitație și agresivitate fizică sau verbală.

• Tulburări psihotice: halucinații, de obicei vizuale, idei delirante (de persecuție, de gelozie, de abandon etc.).

• Tulburări ale dispoziției afective: în principal depresie și anxietate.

• Tulburări ale comportamentului alimentar: reducerea sau creșterea exagerată a apetitului, alimentație neîngrijită, ingerare de substanțe non-alimentare.

• Dezinhibiție sexuală: comentarii pe teme sexuale, gesturi obscene, mai rar agresivitate sexuală.

• Incontinență urinară și pentru materii fecale, satisfacerea nevoilor fiziologice în locuri neadecvate sau în prezența altor persoane.

Boala Alzheimer nu se vindecă, dar depistarea ei stadiu de debut şi primirea tratamentului adecvat poate duce la încetinirea evoluţiei.Uneori MAI TARZIU poate fi PREA TARZIU, pentru tu iti aminesti cine sunt ei (parinti, bunici), dar ei se intreaba cine esti tu …

Doresti o evaluare psihologica pentru depistarea dementei Alzheimer? Poti face o programare chiar acum la telefon 0733.558.031 si cere o programare la Iulia Pasarin – psiholog clinician, psihoterapeut.

Sunt utilizate teste profesionale, iar la finalul evaluarii se elibereaza Raportul de evaluare psihologica timbrat necesar atat pentru medicul psihiatru, cat si pentru Casa de Asigurari de Sanatate si Comisia de Experitza Medicala, Comisia de Pensionare si Handicap.

Articol scris de Iulia Pasarin



Lasă un răspuns