Cum se dezvolta STIMA DE SINE?

Cum se dezvolta STIMA DE SINE?

‚Esti plin de secrete pe care le numesti  EU’, Paul Valery

Una dintre dimensiunile fundamentale ale personalitatii noastre este  stima de sine – fenomen discret, impalpabil, complex, de care nu suntem intotdeauna constienti.

Cristophe Andre si Francois Lelord, doi psihoterapeuti si doctori psihiari de succes international, au ajuns la concluzia ca stima de sine se fondeaza pe trei ingrediente: incredere in sine, conceptia despre sine, iubirea de sine.

Iubirea de sine este elementul cel mai important si nu suporta nicio conditie: pur si simplu suntem demni de  iubire si respect, ne iubim indiferent de limite, defecte, esecuri si infrangeri. Nu depinde de performantele noastre. Nu ne fereste de suferinta sau de indoiala in cazul dificultatilor, dar ne apara de disperare.

Conceptia despre sine, al doilea stalp al stimei de sine,  se refera la parerea pe care o avem despre noi, o evaluare fondata sau nu a calitatilor si defectelor noastre.  O conceptie de sine pozitiva este o forta interioara care ne permite sa ne bucuram de sansa noastra in ciuda adversitatilor.

Increderea in sine, a treia componenta a stimei de sine (cu care se confunda adesea), se aplica la actele noastre si inseamna a considera ca esti capabil sa actionezi intr-o maniera adecvata in situatii importante.  Ea provine, in principal, din educatia primita in familie, la scoata, se transmite prin exemplu si prin conversatie.

Echilibrul stimei de sine reprezinta legatura interdependenta intre cele trei componente ale stimei de sine: iubirea de sine (a te respecta indiferent de ceea ce ti se intampla, a asculta de nevoile si aspiratiile tale) faciliteaza incontestabil o conceptie despre sine pozitiva (a crede in capacitatile tale, a te proiecta in viitor) care, la randul sau, influenteaza favorabil increderea in sine (a actiona fara teama de esec si de judecata altuia).

Se poate dezvolta stima de sine?

Nu de putine ori ne incearca nevoia de a ne gandi la dezvoltarea stimei noastre de sine.  Oare o  mai putem modifica odata ajunsi la varsta adulta?

Se mai poate produce vreo schimbare?

Multi tind sa creada ca stima de sine face parte din trasaturile psihice care ne sunt date o data pentru totdeauna. Dar nu este cazul, studiile arata ca pot interveni modificari, schimbari.

Cum se produc schimbarile?

Specialistii au stabilit o corelatie intre cresterea stimei de sine si o imbunatatire a relatiilor interpersonale si a statutului profesional, desi nu ne spun exact daca imbunatatirea stimei de sine provoaca evenimenetele de viata favorabile, sau invers.

Cum iti modifici stima de sine?

Daca ar fi existat reteta miracol pentru modificarea rapida si fara durere a stimei de sine , s-ar fi stiut. Exista insa cateva sfaturi din experienta terpeutilor:

–          Schimba  raportul cu tine insuti

o   Sa te cunosti

o   Sa te accepti

o   Sa fii sincer cu tine

–          Schimba raporturile cu actiunea

o   Sa actionezi

o   Sa reduci la tacere ‚criticul interior’

o   Sa accepti ideea esecului

–          Schimba raportul ce ceilalti

o   Sa te afirmi

o   Sa fii empatic

o   Sa te bazezi pe sustinerea sociala

Un instrument  util de reflectie asupra sinelui, folosit in psihoterapie este ‚fereastra Johari’ care postuleaza existenta a patru mari domenii referitoare la cunoasterea  de sine.

–          Domeniul public (ceea ce este cunoscut atat de tine, cat si de anturaj)

–          Pata oarba (ceea ce stiu ceilalti despre tine, dar de care nu sunteti in mod clar constient)

–          Domeniul ascuns (ceea ce cunosti despre tine, dar ceilalti ignora)

–          Domeniul necunoscut (ceea ce inca nu ai descoperit despre tine si nici anturajul nu intuieste)

 

  Ceea ce stii Ceea ce nu stii
Ceea ce stiu ceilalti Domeniul public Pata oarba
Ceea ce nu stiu ceilalti Domeniu ascuns Domeniu necunoscut

 

Se considera ca ceea ce extinde ‘domeniul public’ imbunatateste stima de sine.  

– cauta sa transformi ‘pata oarba’ in ‘domeniu public’, adica asculta sistematic si solicita parerea celor din jurul tau.

– cauta sa transforma ‘domeniul ascuns’ in ‘domeniu public’, adica nu ezita sa iti exprimi gandurile si emotiile, chiar daca nu esti sigur ca ele coincid cu ale interlocutorilor sau ca le face placere.

– cauta sa transformi ‘domeniul necunoscut’ in ‘domeniul public’, adica sa traiesti experiente noi. 

 

Asadar, cum amintea adesea si Socrate, poate cea mai importanta regula in materie de stima de sine, ‚Cunoaste-te pe tine insuti’

 

AUTOR: Specialist Centrul CONFIDENT, ANA MITRANCum-dezvoltam-stima-de-sine-Ana-Mitran



Lasă un răspuns