- 09/09/2014
- Posted by: admin
- Category: Blog
Persoanele care se confrunta cu moartea unui membru din familie, prieten sau a unui animal drag ar putea sa ceara consiliere pentru pierdere.
Atunci cand ne moare/dispare cineva drag, disparitia acestuia ne provoaca sa ne gandim la efemeritatea vietii si uneori persoanelor ramase li se pot activa diverse temeri legate de singuratate, de boala, frica de moarte, iminenta decesului devenind atat de evidenta.
Doliul trebuie facut la vremea lui, atunci cand evenimentul tragic se intampla. Mai tarziu, doliul nerealizat poate aduce multa tristete, sensibilizare in cazuri in care normal persoana nu ar fi fost afectata. Sunt situatii in care plangerea celui care a plecat nu poate fi realizata, fie dintr-un blocaj emotional, fie pentru ca cel ramas a trebuit sa se confrunte cu diverse treburi administrative si „nu a avut timp” pentru doliu. In acest caz, eliberarea durerii prin plans este recomandata a fi realizata chiar mai tarziu.
Simptome ale pierderii/durerii:
- tristete profunda
- durere sufleteasca
- lipsa apetitului
- insomnie
- obsesii legate de deces
- confuzie
- halucinatii
- obsession with the deceased.
Depasirea situatiei
Fiecare traieste pierderea in felul sau. Unele persoane au nevoie de cateva luni pana la estomparea durerii sufletesti foarte intense, altele o resimt acut si dupa un an sau chiar mai mult. Etapele pierderii sunt: refuzul de a accepta, furie, supralicitare si confuzie, depresia (trairea propriu-zisa a doliului), acceptare, reorientarea catre continuarea activitatilor.
Este recomandat sa traversati mai usor toate aceste etape cu suportul si indrumarea unui psiholog. Este important sa va simtiti inteles, sa puteti ventila din durere prin discutiile cu terapeutul, sa constientizati ca ceea ce traiti este o experienta normala in conditiile date, dar este o experienta temporara. Recomandarile primite de specialist va vor ajuta sa traversati mult mai usor si sigur aceasta perioada.
Situatiile pot fi complexe, de la caz la caz, ele dincolo de pierdere reprezentand afectarea persoanei ramase singure pe mai multe planuri. Aceasta din urma se poate trezi realmente singura, fara abilitati de a se descurca cu diverse aspecte (gatit, gospodarie, cumparaturi, probleme financiare, lipsa suportului social si familial etc.) si atunci terapia va include si gestionarea acestor situatii.
Va stam la dispozitie cu psihologi pregatiti in a va ajuta in traversarea acestei perioade.