Consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching)

Ce reprezintă ”Consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching)”?

1. Creștere/ evoluție

Consilierea pentru dezvoltare personală (life coaching) reprezintă un proces. O persoană aflată într-o situație de viață care necesită suport specializat, este însoțită și ghidată de specialistul în consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching). Utilizând tehnici specifice coach-ul o însoțește să traverseze cu bine situația și să dezvolte abilități de a face față provocărilor vieții atât pe moment, cât și pentru viitor.

 

2. Excelență

Tot consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching) reprezintă și procesul prin care o persoană  își dorește excelența în viața sa și astfel o va atinge. Deși stă foarte bine pe mai toate planurile vieții, apelează la un consilier pentru dezvoltare personală (life coach) pentru performanță/excelență. Prin tehnici specifice, coachul o ghidează pe aceasta spre reaccesarea tuturor resurselor interioare și canalizarea lor pentru atingerea rezultatelor de excelență. Vorbim aici despre sportivii de performanță sau oamenii de excelență.

 

3. Antrenament pentru viață

Sunt situații când persoana nu are resurse pe care se poate baza, întrucât nu a mai experimentat în viața proprie situații precum cea prezentă. Prin tehnici de consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching) se exersează în cabinet abilitățile noi care se doresc însușite. Secondat de life coach, beneficiarul experimentează în cabinet anticipativ, situația pe care o dorește rezolvată cu succes. Exersează în moduri diferite și de atâtea ori, până când se simte mai confortabil cu ea și o percepe ca fiind o situație ”familiară”.

Consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching) este un model educaţional, facilitator, care pune accent pe autocunoaştere, se centrează cu precădere pe prezent şi pe viitor, iar demersul consilierii are o durată mai scurtă decât psihoterapia.

 

Ce este și ce nu este un Consilier pentru dezvoltare personală (life coach):

Consilierul pentru dezvoltare personală (life coach-ul) este un specialist care lucrează cu persoane sănătoase din punct de vedere psihic. Sunt persoane care au nevoie să exploreze sau să depăşească diverse stări sau situaţii cu care se confruntă în evoluţia personală şi profesională. Ele sunt îndrumate să își valorifice şi să își dezvolte resursele şi potenţialul propriu.

Specialistul în life coaching este o persoană neutră, imparţială, care îi susţine pe beneficiari în investigarea situaţiilor problemă. El le facilitează explorarea soluţiilor potenţiale pentru reglarea eventualelor disfuncţionalităţi în plan personal şi în relaţiile socio-profesionale.

Ce NU este consilierul pentru dezvoltare personală (life coach-ul):

– nu este persoana care îți dă sfaturi, ci te provoacă prin tehnici specifice să găsești singur răspunsurile sau soluțiile în situația dată;

– nu este un critic și nici un judecător al faptelor tale sau ale altora, nu împarte dreptatea și nu învinovățește;

– nu este o persoană care face treaba în locul tău; te motivează să depui efortul pentru schimbare dar se bucură împreună cu tine de rezultate; coach-ul vine cu know-how-ul, iar tu depui efortul pentru schimbare;

– nu ia decizii în locul tău, nu îți critică religia și nu îți încalcă valorile;

– nu este o persoană care cu voie sau fără voie te face dependent de consiliere sau de consilier. Este persoana care îți încurajează liberul arbitru, independența și asumarea consecințelor deciziilor proprii.

 

Motive pentru care poți apela la consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching):

– gestionarea mai bună a volumului şi complexității activităţilor desfăşurate în mod curent,

– responsabilităţi asumate/neasumate în familie şi societate,

– traversarea unor perioade cu imprevizibilitate mare (asumare și luare de decizii),

– necesitatea de adaptare la situaţii și roluri noi,

– creșterea asertivității;

– creșterea încrederii și stimei de sine;

– aducerea echilibrului în viața personală/ profesională/ socială;

– organizare mai bună, creșterea motivației, ducerea la capăt a proiectelor începute;

– orice situație care la momentul prezent reprezintă o provocare.

Consilierul pentru dezvoltare personală (life coach-ul) stimulează identificarea şi alegerea soluţiei optime de către fiecare beneficiar.

Intervenţia specializată a coach-ului constă în ghidarea, susţinerea şi încurajarea beneficiarului.

Obții structură și claritate.

Când poți apela la consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching)

În plan personal:

-îți dorești să te cunoști mai bine ca să devii varianta ta optimă;

-vrei să îți îmbunătățești sau să îți dezvolți  relația cu tine și/sau ceilalți;

– ești într-un impas și nu știi ce să faci;

– îți cauți direcția în viață.

În plan profesional:

-vrei să îți optimizezi cariera sau îți cauți direcția în viața profesională;

-ai de făcut alegeri sau de luat decizii și vrei să știi care sunt cele mai bune;

– vrei să îți îmbunătățești sau să îți dezvolți relația cu colegii;

– ai nevoie de claritate, performanță și optimizare pentru unele aspecte profesionale.

 

În business:

– ești antreprenor și te confrunți cu anumite situații, conflicte sau aspecte disfuncționale, sau vrei să îți dezvolți afacerea;

– ai nevoie de soluții pentru conflictele dintre departamente, pentru optimizarea proceselor sau pentru performanță.

Pentru consultanță în business, business coaching și mentoring, îți recomandăm serviciile profesionale de AICI.

Indiferent de situația cu care vă confrunați, specialiștii în consiliere pentru dezvoltare personală (life coaching) vă stau la dispoziție pentru a vă ghida să găsiți rapid și eficient varinta optimă de atingere a obiectivului dorit!

Lucrăm doar cu ”materialul” clientului. Specialistul în propria viață sunteți chiar dumneavoastră. Noi doar ghidăm spre redescoperea a ceea ce deja este sau, antrenăm acolo unde încă nu a fost exersat.

Dacă nu știți ce specialist să alegeți, consultați lista profesioniștilor din echipa Confident.  Dacă tot nu v-ați putut decide, vă stăm cu plăcere la dispoziție, la tel.0730811997.

Venim în întâmpinarea dumneavoastră oferindu-vă GRATUIT o sedință , la achiziționarea în avans a unui pachet de minim 4 ședințe de consiliere. A 5-a ședință este din partea noastră!

Specialiști cu experiență în toată gama de servicii psihologice vă stau la dispoziție cu seriozitate și profesionalism.