Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile

 Psihoterapia in ejacularea precoce si disfunctiile erectile

Decizia multor barbati de a incepe un demers terapeutic este de cele mai multe ori ingreunata de urmatoarele ganduri negative:

– Psihoterapia este pentru oameni nebuni, psihopati;

– Imi este ingrozitor de rusine sa vorbesc despre problemele mele intime.

Totusi, iata cateva motive pentru care merita sa ne depasim temerile initiale, intrucat agravarea sau permanentizarea problemei, ar putea duce la:

– scaderea increderii in sine;

– frustrare personala dar si a partenerului;

– incertitudinea continuarii relatiei actuale;

– reticenta in a incepe o noua relatie.

In concluzie, psihoterapia poate ajuta la rezolvarea problemelor psihologice care ar putea cauza ejacularea precoce sau disfunctii erectile, si poate implica si partenerul in rezolvarea acesteia.

Motivele psihologice pentru care aceste doua probleme se manifesta, pot fi multiple. Excluzand pe cele de natura medicala, mecanica sau chirurgicala, vom incerca sa enumar cateva cauze:

– Una dintre cauze ar putea fi o imagine de sine scazuta, neincrederea in propria masculinitate, sentimentul de umilinta;

– Experiente anterioare neplacute, cu partenera neadecvata (dominanta, dezagreabila) sau in conditii neadecvate (teama de a nu fi surprinsi de cineva etc.);

– Anxietatea de performanta – ai asteptari mult prea mari de la tine insuti;

– Experiente traumatizante din copilarie, precum surprinderea de catre parinti in timp ce te masturbai si fiind certat pentru acest obicei ai interiorizat credinta ca este ceva rau si traiesti cu un sentiment ascuns de vinovatie, sau ai incercat sa te ascunzi si ai scurtat la maxim timpul atingerii orgasmului, din dorinta inconstienta de a reduce riscurile;

Cabinetul psihosexologului (sau in spatiul virtual in cazul terapiei online), iti ofera un cadru securizant, sigur care creeaza premizele unei deschideri sufletesti. Astfel, treptat, vei simti o usurare ca poti vorbi despre aceste subiecte tabu, simtindu-te inteles, indrumat si increzator in reusita.

Psihosexologul analizeaza istoricul persoanei, istoricul experientelor sexuale, identifica situatii semnificative pentru terapie si exceptii cand simptomul nu se produce. El iti va transmite sentimente de speranta si incredere in reusita, intrucat atunci cand te masturbeazi nu te confrunti cu astfel de probleme precum ejaculare prematura sau cu lipsa erectiei, este clar ca softul de buna functionare este in tine. Acest soft poate este doar virusat sau inactiv si va trebui curatat, imbunatatit, si adaptat la noile situatii cu care te confrunti.

Vei fi indrumat sa faci anumite tehnici de antrenament acasa, atat practice (precum tehnica Stop-and-Go), cat si mentale, vei invata sa te defocalizezi de pe problema pe in sine pe celelalte aspecte placute precum preludiul, pe zonele erogene ale partenerei, tehnici de relaxare prealabile si multe trucuri pe care numai tu si terapeutul le vei cunoaste, surprinzandu-ti astfel partenera in mod placut. Vei invata sa iti folosesti imaginatia bogata pentru confortul tau, pana acum utilizand-o in defavoarea ta.

Pentru un barbat angajat intr-o relatie, va fi foarte utila si abordarea comunicarii dintre parteneri, el fiind indrumat sa se deschida si sa discute cu partenera, intrucat aceasta problema este a cuplului si nu doar a barbatului. Partenera, daca doreste, poate veni si ea la terapie pentru a invata separat elemente utile pe care sa le puna in practica in vederea imbunatatirii abordarii sexualitatii si comunicarii. Ea joaca un rol foarte important in incurajarea partenerului, folosind complimentarea si feedback-ul.

Sub contractul confidentialitatii, persoana sau cuplul poate atinge niveluri de satisfactie la care nici nu indraznea sa gandeasca inainte de a se adresa psihosexologului. Psihoterapia ajuta partenerii sa depaseasca problemele sexuale, se ocupa de anxietate, dar si de disfunctionalitatile la nivel de comunicare, permite ventilarea sentimentelor si credintelor ascunse, incurajeaza exprimarea adecvata si asertivitatea.

In felul acesta, nu numai viata sexuala va fi imbunatatita, dar si multe alte aspecte din viata personala se vor transforma in mod benefic: viata profesionala, relatiile cu ceilalti, relatia cu noi insine.

Sexualitatea este una dintre nevoile primare, instinctive, precum nevoia de hrana sau de somn. Imagineaza-ti ca specia umana ar fi sortita pieirii daca softul de buna functionare nu ar fi in tine!

Alegeti psihosexologul potrivit si indrazneste sa discuti cu el, fie in cabinet, fie prin terapie online!

Citeste si articolele:

PSIHOSEXOLOGIE

TULBURARI DE ERECTIE

EJACULAREA PRECOCE

TULBURARILE DE DINAMICA SEXUALA SI CAUZELE LOR

FRIGIDITATEA SI ABSENTA ORGASMULUI FEMININ

DURATA OPTIMA A UNUI ACT SEXUAL

LIPSA ORGASMULUI LA FEMEI

DEZVIRGINAREA

VIATA SEXUALA A CUPLULUI – INTRE PLACERE SI FRUSTRARE

PSIHOTERAPIA IN EJACULAREA PRECOCE SI DISFUNCTIILE ERECTILE

 

 

Elena Cozma
psihoterapeut, psihosexolog

Centrul CONFIDENT3 comentarii

 • c

  Buna ziua,
  sunt un barbat de 53 de ani, cu educatie, job relevant intr-o companie multinationala. Casatorit, copii (unul mai mare si unul mai mic)
  Am o problema in sensul ca ff des deschid televizorul pe canale pornigrafice, macar pentru cateva minute, pe computer la fel, cred ca am un comportament de dependent.
  Cred ca nu e ok.
  Ce sa fac? Asta e prima adresa pe care am gasit-o pe google.
  Nu as implica sotia in discutia asta.
  Multumesc

  • Elena Cozma

   Buna seara,

   Este foarte bine ca ca doriti sa stopati obiceiul nedorit. Acesta este primul pas catre rezolvare.

   Putem vorbi despre o dependenta in masura in care comportamentul respectiv va afecteaza viata, relatia cu dv. insiva sau cu ceilalti. In masura in care singur catalogati acest obicei drept ”dependenta”, atunci rezolvarea situatiei ar fi bine sa se realizeze sub indrumarea unui psihoterapeut, avand in vedere ca singur nu ati reusit si probabil ca ati incercat. Succesul si rapiditatea cu care se poate rezolva totul depinde 100% de cat de mult doriti sa opriti obiceiul respectiv.

   Cand sunteti pregatit peste 90% sa stopati comportamentul nedorit, va stau cu placere la dispozitie pentru o programare, punand la dispozitia dv. toata stiinta, experienta si instrumentele specifice psihoterapiei pentru depasirea dependentelor.

   Toate cele bune!
   Elena Cozma

 • Ionut

  Buna ziua!

  Am 37 de ani si se intampla sa am libidoul scazut spre aproape deloc.
  Soția e normal sa fie supărată si automat si eu.
  Nu pot avea erectii suficient de performante asa incat sa-mi pot mulțumi soția.
  Atunci când există o erectie mai buna(după luarea unei pastile maraton), ori e pentru scurtă pana la finalizarea ,ori
  scade treptat erectie fara finalizare.
  Ce sa fac?
  Sunt disperat…..rog ajutati-ma cu un sfat.
  Mulțumesc.

Lasă un răspuns