- 09/09/2014
- Posted by: admin
- Category: Blog
In general, anxietatea este perceputa atat la nivel emotional cat si fizic, prin niste senzatii precum palpitatii, tensiune interioara, neliniste, apasare pe zona toracica, nod in gat, frica.
Principalele tulburari de anxietate sunt:
- Anxietate generalizata
- Fobiile
- Tulburarea de panica/Atacul de panica
- Tulburare obsesiv-compulsiva
- Tulburare de stres posttraumatic
Aceste tulburari pot avea cauze biologice sau pot fi datorate predispozitiilor, dar cele mai multe sunt aparute in anumite conditii, invatate sau induse de propriile credinte sau anumite evenimente. Stresul accentueaza probabilitatea aparitiei anxietatii. Daca de mic ati avut rigori impuse sau autoimpuse, sunteti intolerabil cu propriile greseli sau ale altora, doriti sa aveti control asupra a tot ce considerati important, lipsa echilibrului intre odihna/efort pe termen indelungat, pot contribui la accentuarea anxietatii.
Anxietatea generalizata
Anxietatea generalizata este caracterizata de un nivel ridicat de tensiune psihica si se manifesta chiar in absenta unui stimul anxiogen real. Simptomele sunt: tremur al musculaturii, tensiuni musculare, diaree, senzatie de slabiciune fizica, transpiratie, palpitatii, insomnii, dorm agitat si neodihnitor etc.
Fobiile
Fobiile se definesc ca o persistenta si/sau teama irationala de ceva sau de o situatie care nu reprezinta un pericol real pentru persoana in cauza. Multe persoane au fobie de microbi, de animale, insecte, de iesit in public, inaltime, spatii inguste, intuneric etc. De orice tip ar fi fobia, aceasta le poate afecta serios comportamentul.
Desensibilizarea in imaginar, relaxarea si terapia cognitiv comportamentala se potrivesc perfect pentru acest fel de tulburare de anxietate.
Atacul de panica/Tulburarea de panica
Atacul de panica se manifesta de obicei ca o forma repetitiva a unui atac de panica intamplat dintr-o data, intr-un mod si situatie neasteptate si este resimtit ca o anxietate care paralizeaza. Persoana nu il recunoaste intotdeauna ca fiind un atac de panica si il poate asocia cu un atac de cord sau cerebral datorat simptomelor de palpitatie, tensiune, tremur, ameteala, amorteala sau tremur al extremitatilor, respiratie ingreunata, presiune toracala.
Atacul de panica nu este o boala si nu reprezinta risc medical, decat in situatiile cand persoana este bolnava de afectiuni cardiace sau hipertensiune, dar totusi datorita aparitiei acestor manifestari aproape imposibil de gestionat pot induce convingeri ca exista boli ascunse pe care medicii nu le pot depista. Destul de des se ajunge la ipohondrie, suferindul pierzand mult timp, multi bani si consum nervos in speranta de a-si descoperi diagnosticul care-i va reda „linistea”, in sensul de a gasi o cauza „palpabila” pentru manifestarile care nu mai pot fi ascunse. Cu cat apelati mai repede la un psihoterapeut, cu atat va veti simti bine mai repede.
Tehnicile din terapiile cognitiv-comportamentale, relaxare si hipnoterapie au rezultate extraordinare in cazul atacului de panica.
Tulburarea obsesiv-compulsiva
Tulburarea obsesiv-compulsiva are doua componente:
– cea obsesiva, care este legata de ganduri negative repetitive din mintea persoanei, urmata de
– cea compulsiva care actioneaza ca niste impulsuri incontrolabile de a face ceva (repetitiv) si al carui efect este reducerea anxietatii resimtite
Persoana care se confrunta cu tulburarea obsesiv-compulsiva este invadata de ganduri incontrolabile care il conduc catre a face anumite ritualuri (compulsii) care pentru ceilalti par a fi deplasate.
Tulburarea de stres posttraumatic
Tulburarea de stres posttraumatic poate include:
– retrairea experientei traumatice sub forma de cosmaruri sau amintirea lor ca niste strafulgerari
– amortire emotionala
– alienare
– probleme de relationare sociala datorita sentimentelor de vulnerabilitate sau suprasolicitare nervoasa
– anxietate, furie, vinovatie asociata cu experienta traumatizanta
Psihoterapia include un demers terapeutic care sa reduca impactul emotional asupra persoanei si sa atenueze efectele negative datorate experientei traumatizante.
Cu oricare dintre manifestarile anxietatii va confruntati, faceti-va un cadou si oferiti-va ingrijire emotionala cu ajutorul specialistilor CONFIDENT.