Tulburari ale comportamentului alimentar (anorexie/bulimie). Terapie pentru scaderea in greutate

Tulburarile comportamentului alimentar sunt caracterizate de obiceiuri alimentare nesanatoase care includ fie mancatul compulsiv (prea mult), fie abstinenta ingerarii de alimente. Aceste comportamente alimentare nesanatoase afecteaza persoana atat fizic cat si emotional.

De ce sa va adresati unui terapeut?

Urmarea unui demers terapeutic este folositor pentru a intelege cauzele unui mod de alimentatie nesanatos si angajandu-va in depasirea tulburarii, veti ajunge la o greutate sanatoasa.

Intrebari cu care va confruntati:

  • De ce mananc prea mult/refuz sa mananc?
  • De ce pierd in greutate/ma ingras?
  • De ce nu reusesc sa tin o dieta?
  • De ce mananc desi nu imi este foame?
  • Comportamentul alimentar nesanatos se poate transmite si la copii mei?

Terapia tulburarilor alimentare se apleaca asupra ritualului de hranire. Unele persoane mananca exagerat/nu au pofta de mancare atunci cand sunt stresate, deprimate. Altele au dezvoltat tulburarea alimentara ca mecanism de protectie fata de un abuz emotional sau sexual din trecut.

Unele persoane sunt foarte pofticioase cand este vorba de anumite feluri de mancare. Treptat, pot deveni gurmande, ingerand cantitati din ce in ce mai mari, simtind o scadere a presiunii psihice dupa ce au mancat felurile preferate. Scapat de sub control acest obicei conduce la cresterea in greutate, atragand sentimente de vinovatie, disconfort psihic si fizic, depresie datorata mancatului excesiv. Mentinerea comportamentului alimentar nesanatos creeaza un cerc vicios: impulsul de a manca, nervozitate in incercarea de a mentine controlul, pierderea controlului, mancatul compulsiv, scaderea tensiunii psihice, instalarea sentimentului de disconfort datorat senzatiei de stomac plin, punerea in act a comportamentului de cenzura (purgatia), sentimente de vinovatie, depresie, reaparitia impulsului de a manca si cercul vicios continua.

Demersul terapeutic se va focusa pe scaderea suferintei psihice, intelegerea mecanismului, formularea unei motivatii puternice, strategia de depasire a comportamentului nesanatos si recastigarea controlului asupra obiceiurilor alimentare sanatoase.

Specialistii nostri va stau la dispozitie pentru programe terapeutice in tratarea tulburarilor alimentare/scaderea in greutate atat la Centrul CONFIDENT, cat si ONLINE, prin telefon/Skype. Programati-va chiar astazi!Lasă un răspuns