5 APRECIERI LA O CRITICĂ – sau cum criticăm la ceilalţi ceea ce nu ne place la noi înşine

201304-orig-marriage-600x411

Atunci când ne îndrăgostim credem că totul va fi bine, va fi uşor şi viaţa noastră va fi roz-bombon. Zi după zi rutina se instalează, greutăţile vin şi trec, stresul ne uzează şi apar problemele în relaţie. Partenerii încep să îşi facă reproşuri şi să se critice unul pe altul. Ei bine, critica este alimentată de nemulţumirea noastră în ceea ce ne priveşte. Criticăm la ceilalţi ceea ce nu ne place la noi înşine. Ne place sau nu, cei din jurul nostru ne reflectă defectele şi nemulţumirile. Critica nu este constructivă niciodată și poate duce la vânarea de recompense – aprecieri, dar atât. Critica demotivează, taie elanul, scade încrederea în sine şi în final îl face şi pe celălalt să creadă ceea ce aude.

Specialistul în relaţii, J. Gottman spunea că fiecare critică adusă partenerului trebuie contrabalansată cu alte cinci aprecieri, pentru a fi trecută cu vederea şi pentru a nu periclita integritatea relaţiei. Imaginaţi-vă ce face un val de critici nesfârşit, care nu este urmat de nimic pozitiv! Acestea secătuiesc relaţia de toată seva şi frumuseţea ei, o înveninează, o urâţesc şi anulează tot ceea ce a fost frumos. Pentru binele relaţiei voastre, vorbiţi-vă frumos şi iubiţi-vă! Aveţi lângă voi o persoană, pe care voi aţi ales-o, pentru că v-a plăcut, din diverse motive: era bună, era veselă, era deschisă, era sinceră, era corectă, era frumoasă; era … într-un fel care v-a plăcut. Este oare normal ca acum să o criticaţi şi să o învinuiţi pentru tot ce se întâmplă? Este oare singura responsabilă?

CoupleFight

Lipsa de respect este o altă problemă care duce la dezechilibrarea relaţiei. Dacă nu ne respectăm partenerul, îi vânăm greşelile, îl ironizăm, îl desconsiderăm, îi punem etichete, ne angrenăm pe drumul sigur al distrugerii relaţiei. Neasumarea responsabilităţii, starea permanentă de defensivă adânceşte şi mai mult falia creată. Într-o relaţie sunt doi şi ambii au contribuit la crearea rupturii, poate în măsuri diferite, dar ambii au făcut sau nu au făcut ceva. Nu se poate ca doar unul sa fie vinovat iar celălalt să nu îşi asume nimic.

Specialistul în relaţii, J. Gottman spunea că fiecare critică adusă partenerului trebuie contrabalansată cu alte cinci aprecieri
Specialistul în relaţii, J. Gottman spunea că fiecare critică adusă partenerului trebuie contrabalansată cu alte cinci aprecieri

În final, refuzul de a comunica şi de a colabora, „poziţia statuii insensibile” creează o stare glacială, de tensiune care poate ţine aşa zile sau săptămâni, dacă niciunul nu cedează. Se ajunge la aceasta pentru că se refuză comunicarea dar şi pentru că partenerii nu stiu să gestioneze situaţia şi vor să evite agravarea conflictului. Aşa că o comunicare, chiar şi „cu scântei” este mai bună decât nicio comunicare. Lucrurile se rezolva mai repede, într-un fel sau altul, dacă sunt discutate la timp şi nu amânate şi cernute prin critici, acuze, răceală.

couple-fighting

Pledez pentru comunicarea deschisă şi sinceră dar cu acordarea respectului cuvenit celuilalt. Nu suntem toţi la fel, nu gândim şi nu acţionăm la fel. Fiecare are părţile lui pozitive şi negative. Să ne bucurăm totuşi de unicitatea noastră!

Psiholog, consilier pentru dezvoltare personală: Cristina EftimieLasă un răspuns