8 intrebari pe care sa ti le pui atunci cand viata te loveste

Ai o problema de viata? OK. Toti avem. Tot timpul. Cum am putea obtine binele daca nu acceptam raul? Ce-ar fi viata fara probleme? Incearca acum sa faci un pas inapoi, sa te detasezi un pic de situatia ta. Pentru a te ajuta ti-am pregatit cateva intrebari, nu tocmai confortabile, de natura sa arunce o lumina asupra situatiei tale. Pentru asta va trebui sa incerci sa gasesti singur raspunsurile. Daca nu reusesti singur, ai putea sa iei in calcul consilierea pentru dezvoltare personala. Bineinteles ca nimeni nu este in masura sa rezolve problema in locul tau. Nu iti voi da sfaturi si, cum atat mai mult, nu iti voi spune ce sa faci. Solutia o vei gasi tu, in tine, punandu-ti intrebarile potrivite si raspunzandu-ti cu toata sinceritatea la ele.

1. CAT DE DIFICIL ITI ESTE?

Este adevarat, pe de o parte, ca daca Dumnezeu, sau Natura, ar fi vrut sa ne comportam toti la fel, nu ne-ar fi facut atat de diferiti. Pe de alta parte, nimeni nu e exceptional, statistic vorbind. Situatia ta poate fi mai mult sau mai putin dificila, dar nu este exceptionala.

Toti avem calitati si defecte atat in ochii nostri cat si ai celorlalti, dar in general, suntem foarte asemanatori. Suntem unici, dar nu chiar atat de diferiti. In realitate suntem mult mai asemanatori decat am fi dispusi sa credem. Asa e viata. Fiind atat de asemanatori inseamna ca toti trecem cam prin aceleasi tipuri de experiente. E adevarat ca nu toti avem toate problemele celorlalti dar, statistic vorbind, e foarte probabil ca multi alti oameni sa fi trecut cu succes prin situatii foarte asemanatoare cu a ta. Ceea ce face exceptionala pentru tine aceasta experienta, este faptul ca ti se intampla tie, aici si acum. Pe masura ce timpul va trece si lucrurile, inevitabil, se vor schimba, te vei putea uita in urma cu din ce in ce mai multa detasare.

2. CE E IMPORTANT PENTRU TINE?

De exemplu familia, prietenii, cinstea, placerea, averea, puterea, sanatatea, prestigiul, munca, alte lucruri. Cu care dintre ele esti in conflict? Cu care dintre ele te consideri in regula?

3. CUM TE SIMTI ACUM?

Cele 8 emotii primare sunt considerate placerea sau amaraciunea; furia sau frica; increderea sau dezgustul; surprinderea sau asteptarea. E important sa faci un inventar al emotiilor tale, pentru ca ele sunt cheia catre adevarul din tine.

4. DACA NU SCHIMBI NIMIC, CE CREZI CA SE VA INTAMPLA?

Incearca sa-ti imaginezi cel mai rau scenariu cu putinta, poate o sa realizezi ca “dracul nu e atat de negru”, ca intotdeauna exista ceva si mai rau. Stii cum se zice, ceea ce nu te doboara te face mai puternic. Asta te va elibera putin de anxietate, de spaima pe care ti-o creeaza viitorul si te va ajuta sa gasesti curaj sa te pui in miscare.

5. CUM TI-AI DORI VIITORUL?

Desi e necesar si mobilizator, doar faptul ca ai realizat ca nu traiesti chiar intr-o catastrofa nu e suficient sa te si duca la liman. Iti da vant in panze, dar nu te indreapta si in directia potrivita. E important sa vizualizezi si cum arata locul in care ti-ai dori sa ajungi, altfel o sa treci pe langa, fiindca nu ai fost capabil sa-l recunosti.

6. AI CONTROL ASUPRA VIETII TALE?

Isi poate alege cineva parintii? Societatea? Scoala? Copiii? Bolile? Cand va muri? Nu, nu controlam situatiile importante. Poate hotari cineva cine ii va fi sotie sau e nevoie si de acordul ei? Sau jobul, ne alegem seful sau colegii? Nu, nu controlam pe deplin nici rezultatele actiunilor noastre. Isi controleaza cineva digestia, sau respiratia sau cresterea unghiilor? Nu. Iti poti impune sa te culci devreme, dar cat dormi, corpul hotaraste. Iti poti impune sa mananci mai putin, dar de slabit, corpul decide cat slabeste.

Ideea e ca avem control (si deci suntem responsabili) doar asupra actiunilor noastre, nu si asupra situatiilor in care suntem pusi sau rezultatelor. Dar intotdeauna exista o cale optima de a actiona, indiferent de circumstante. Asta credeau anticii, asta cred si eu.

7. CE AR TREBUI SA FACI?

In general orice solutie, inclusiv la situatia ta, se poate incadra in una din urmatoarele abordari fata de situatie: fie o rezolvi (elimini cauzele), fie o mediezi (iei masuri pentru reducerea efectelor), fie o accepti ca atare (te impaci cu cauzele si efectele ei) sau o transferi (lasi pe altcineva sa raspunda si se ocupe in intregime de situatie). Evident, nu toate abordarile sunt posibile sau macar acceptabile in orice situatie data. In cazul unei boli, trebuie sa o rezolvi sau mediezi prin tratament. In cazul unui deces sau despartiri, trebuie sa o accepti. In cazul unui proces, poti sa-l transferi unui avocat. Dupa cum se spune: “Da-mi Doamne curaj sa schimb ce pot schimba, putere sa accept ce nu pot schimba, si intelepciune sa fac diferenta.”

Gandeste-te la intrebarile de mai sus: ce vrei sa obtii in cazul ideal, ce vrei sa eviti in viitor si, pornind de aici, ce ar fi posibil sa faci in continuare.

8. CE POTI SA FACI?

Nu toate planurile de viitor pot fi puse in practica. Uneori ne constrange viata, dar alteori ne sabotam singuri. In ce priveste luarea deciziilor, psihicul e un fel de parlament. De fiecare data cand trebuie sa iei o hotarare, vointa e bombardata cu un noian de idei si emotii pe diverse voci, mai mult sau mai putin contradictorii.

De aceea e important sa-ti raspunzi la intrebarile pe care ti le-am propus mai sus si sa cauti sa gasesti un consens intre emotiile tale, valorile tale si ceea ce crezi ca este posibil sa faci. Doar asa vei putea pune in practica cu succes hotararea pe care ai luat-o. Daca nu atingi acest consens, tot efortul de rezolvare a situatiei tale va fi in permanenta sabotat de indoieli, remuscari sau regrete.

Succes!

Razvan Pintea

Consilier Dezvoltare Personala

Programari:  Razvan PinteaLasă un răspuns