8 intrebări pe care să ți le pui atunci când viața te lovește

Ai o problemă de viață? OK. Toți avem. Tot timpul. Cum am putea obține binele dacă nu acceptăm răul? Ce-ar fi viață fără probleme? Încearcă acum să faci un pas înapoi, să te detașezi un pic de situația ta. Pentru a te ajută ți-am pregătit câteva întrebări, nu tocmai confortabile, de natură să arunce o lumina asupra situației tale. Pentru asta va trebui să încerci să găsești singur răspunsurile. Dacă nu reușești singur, ai putea să iei în calcul consilierea pentru dezvoltare personală. Bineînțeles că nimeni nu este în măsură să rezolve problemă în locul tău. Nu îți voi da sfaturi și, cum atât mai mult, nu îți voi spune ce să faci. Soluția o vei găsi tu, în ține, punându-ți întrebările potrivite și răspunzându-ți cu toată sinceritatea la ele.

1. CÂT DE DIFICIL ÎȚI ESTE?

Este adevărat, pe de o parte, că dacă Dumnezeu, sau Natura, ar fi vrut să ne comportam toți la fel, nu ne-ar fi făcut atât de diferiți. Pe de altă parte, nimeni nu e excepțional, statistic vorbind.

Situația ta poate fi mai mult sau mai puțin dificilă, dar nu este excepțională.Toți avem calități și defecte atât în ochii noștri cât și ai celorlalți, dar în general, suntem foarte asemănători.

Suntem unici, dar nu chiar atât de diferiți. În realitate suntem mult mai asemănători decât am fi dispuși să credem. Așa e viața. Fiind atât de asemănători înseamnă că toți trecem cam prin aceleași tipuri de experiențe. E adevărat că nu toți avem toate problemele celorlalți dar, statistic vorbind, e foarte probabil că mulți alți oameni să fi trecut cu succes prin situații foarte asemănătoare cu a ta. Ceea ce face excepțională pentru tine această experiență, este faptul că ți se întâmplă ție, aici și acum.

Pe măsură ce timpul va trece și lucrurile, inevitabil, se vor schimbă, te vei putea uită în urmă cu din ce în ce mai multă detașare.

2. CE E IMPORTANT PENTRU TINE?

De exemplu familia, prietenii, cinstea, plăcerea, averea, puterea, sănătatea, prestigiul, muncă, alte lucruri. Cu care dintre ele ești în conflict? Cu care dintre ele te consideri în regulă?

3. CUM TE SIMȚI ACUM?

Cele 8 emoții primare sunt considerate plăcerea sau amărăciunea; furia sau frică; încrederea sau dezgustul; surprinderea sau așteptarea. E important să faci un inventar al emoțiilor tale, pentru că ele sunt cheia către adevărul din tine.

4. DACA NU SCHIMBI NIMIC, CE CREZI CĂ SE VA INTÂMPLA?

Încearcă să-ți imaginezi cel mai rău scenariu cu putință, poate o să realizezi că „dracul nu e atât de negru”, că întotdeauna există ceva și mai rău. Știi cum se zice, ceea ce nu te doboară te face mai puternic. Asta te va eliberă puțin de anxietate, de spaimă pe care ți-o creează viitorul și te va ajută să găsești curaj să te pui în mișcare.

5. CUM ȚI-AI DORI VIITORUL?

Deși e necesar și mobilizator, doar faptul că ai realizat că nu trăiești chiar într-o catastrofă nu e suficient să te și ducă la liman. Îți da vânt în pânze, dar nu te îndreaptă și în direcția potrivită. E important să vizualizezi și cum arată locul în care ți-ai dori să ajungi, altfel o să treci pe lângă, fiindcă nu ai fost capabil să-l recunoști.

6. AI CONTROL ASUPRA VIEȚII TALE?

Își poate alege cineva părinții? Societatea? Școală? Copiii? Bolile? Când va muri? Nu, nu controlăm situațiile importante. Poate hotărî cineva cine îi va fi soție sau e nevoie și de acordul ei? Sau jobul, ne alegem șeful sau colegii? Nu, nu controlăm pe deplin nici rezultatele acțiunilor noastre. Își controlează cineva digestia, sau respirația sau creșterea unghiilor? Nu. Îți poți impune să te culci devreme, dar cât dormi, corpul hotărăște. Îți poți impune să mănânci mai puțin, dar de slăbit, corpul decide cât slăbește.

Ideea e că avem control (și deci suntem responsabili) doar asupra acțiunilor noastre, nu și asupra situațiilor în care suntem puși sau rezultatelor. Dar întotdeauna există o cale optimă de a acționă, indiferent de circumstanțe. Asta credeau anticii, asta cred și eu.

7. CE AR TREBUI SĂ FACI?

În general orice soluție, inclusiv la situația ta, se poate încadra în una din următoarele abordări față de situație: fie o rezolvi (elimini cauzele), fie o mediezi (iei măsuri pentru reducerea efectelor), fie o accepți că atare (te împaci cu cauzele și efectele ei) sau o transferi (lași pe altcineva să răspundă și se ocupe în întregime de situație). Evident, nu toate abordările sunt posibile sau măcar acceptabile în orice situație data. În cazul unei boli, trebuie să o rezolvi sau mediezi prin tratament. În cazul unui deces sau despărțiri, trebuie să o accepți. În cazul unui proces, poți să-l transferi unui avocat. După cum se spune: „Da-mi Doamne curaj să schimb ce pot schimbă, putere să accept ce nu pot schimbă, și înțelepciune să fac diferența.”

Gândește-te la întrebările de mai sus: ce vrei să obții în cazul ideal, ce vrei să eviți în viitor și, pornind de aici, ce ar fi posibil să faci în continuare.

8. CE POȚI SĂ FACI?

Nu toate planurile de viitor pot fi puse în practică. Uneori ne constrânge viața, dar alteori ne sabotăm singuri. În ce privește luarea deciziilor, psihicul e un fel de parlament. De fiecare data când trebuie să iei o hotărâre, voința e bombardată cu un noian de idei și emoții pe diverse voci, mai mult sau mai puțin contradictorii.De aceea e important să-ți răspunzi la întrebările pe care ți le-am propus mai sus și să cauți să găsești un consens între emoțiile tale, valorile tale și ceea ce crezi că este posibil să faci. Doar așa vei putea pune în practică cu succes hotărârea pe care ai luat-o.

Dacă nu atingi acest consens, tot efortul de rezolvare a situației tale va fi în permanență sabotat de îndoieli, remușcări sau regrete.

Succes!

Razvan Pintea

Consilier Dezvoltare Personală

Programari:  Razvan PinteaLasă un răspuns