– Cum se poate reduce riscul depresiei?


Nu intotdeauna e posibil sa prevenim depresia, insa intr-o anumita masura, urmatoarele strategii pot ajuta la reducerea riscului de aparitie/reaparitie a depresiei:
– Fi constient de riscul depresiei;
– Fa o evaluare psihiatrica si psihoterapeutica, daca este necesar;

– Dezvolta un suport social si spiritual puternic;
– Redu stresul;
– Fa exercitii fizice in mod regulat.

Fi constient de riscul de antecedente in familie
Sa tii cont de factorii care contribuie la riscul aparitiei depresiei:
– istoria familiei;
– un nivel ridicat al stresului;
– schimbari majore in viata (moartea cuiva apropiat, probleme severe de relatie);
– factori psihologici (imagine de sine scazuta, perfectionism, sensibilitate la pierdere (persoane sau bunuri) sau a fi respins de catre ceilalti);
– suport social neadecvat;
– episoade depresive anterioare;
– boli psihice cronice;
– schimburi hormonale;
– anxietate;
– medicatii care pot cauza depresie;

Fa o evaluare psihiatrica si psihoterapeutica, daca este cazul
Daca te simti coplesit de stres sau de simptome ale depresiei, poti sa faci o evaluare a sanatatii mintale. Te poti programa pentru un consult medical sau o consiliere.

Dezvolta un puternic sistem de suport social si spiritual
O retea de prieteni care te pot sprijini este benefica pentru prevenirea si tratamentul depresiei. Suportul din partea celor apropiati poate amortiza efectul stresului, care uneori poate opri depresia.
Un suport spiritual puternic poate, de asemenea, reduce riscul aparitiei depresiei. Suportul spiritual poate fi gasit in cadrul organizatiilor cu specific religios sau in in alte tipuri de organizatii, cum ar fi grupurile de meditatii. Apartinand unui astfel de grup, poti primi beneficii aditionale si suport.

Redu stresul
Exista o varietate de tehnici de relaxare care te pot ajuta sa faci fata factorilor ce contribuie la declansarea depresiei: meditatia, respiratia profunda, relaxarea progresiva, yoga si biofeedback-ul. Aceste tehnici te ajuta sa devii constient de tensiunea din corp si sa o eliberezi cu ajutorul acestor exercitii, linistind mintea si relaxand muschii. Poti reduce stresul, de asemenea, printr-un somn adecvat, repaus si recreere.

Exercitii regulate
Practicarea regulata de exercitii ajuta la eliminarea stresului si poate preveni ori reduce depresia. Exercitiile aerobice si yoga aduc mari beneficii: reduce stresul si schimba dispozitia in sens pozitiv. Exercitiile aerobice pot creste nivelurile substantelor chimice in creier care sunt responsabile de mentinerea bunei-dispozitii, cum ar fi endorfinele, adrenalina, serotonina. Alte beneficii ale exercitiilor fizice: scaderea in greutate (daca este necesar), cresterea tonusului muscular si imbunatatirea imaginii de sine. Yoga contribuie la stretching-ul muscular si la o relaxare profunda.

Scaderea consumului de alcool si tratamentul pentru abuzul de droguri
Alcoolul si drogurile pot contribui la accentuarea depresiei. Daca poti intrerupe singur consumul de astfel de substante, fa-o! Daca crezi ca esti dependent de astfel de substante, cere ajutorul pentru tratament de specialitate.

Mananca sanatos
Obisnuieste-te sa ai o dieta sanatoasa, cu continut scazut de grasimi, bogata in fibre, in vitamine si minerale. Consumul de vitamina B-complex (ce se gaseste in cereale) si omega -3 acid gras (in pestele oceanic, uleiul de peste si seminte de in).

Respecta-ti orele de somn
Dormi atat cat trebuie (aproximativ 8 ore) pe noapte. Daca suferi de insomnie, cere tratament medicului, deoarece insomnia cronica este considerata un factor de risc in depresii.

Elena Cozma
psihoterapeut

Cabinet de psihoterapie Elena Cozma

 Lasă un răspuns